Škrinja s blagom

by | Nov 23, 2020 | POSLOVNO | 1 comment

Izbornik

Kategorije

Škrinja s blagom

Š𝑲𝑹𝑰𝑵𝑱𝑨 𝑺 𝑩𝑳𝑨𝑮𝑶𝑴

Bez obzira koliko smo puni samopouzdanja i sigurnosti u sebe, bez obzira koliko imamo iskustva i “utakmica u nogama”, bez obzira koliko nam dobro išlo i najboljima među nama s vremena na vrijeme kroz glavu prođe misao sumnje. One sumnje koja je najgora po nas – sumnje u naše vlastite sposobnosti, sumnje u ispravnost onog što i kako radimo, sumnje u uspjeh onog što smo pokrenuli. Nizu nema kraja …

𝑱𝒆𝒅𝒏𝒐𝒎 𝒌𝒂𝒅 𝒔𝒆 𝒔𝒖𝒎𝒏𝒋𝒂 𝒖𝒗𝒖č𝒆 𝒖 𝒏𝒂š 𝒎𝒆𝒏𝒕𝒂𝒍𝒏𝒊 𝒑𝒓𝒐𝒔𝒕𝒐𝒓, 𝒕𝒆š𝒌𝒐 ć𝒆 𝒈𝒂 𝒏𝒂𝒑𝒖𝒔𝒕𝒊𝒕𝒊.

Sumnja je najčešće posljedica nekog iskustva iz prošlosti, koje se nastanilo u našem umu i neumoljivo izranja na površinu kad se za to stvore uvjeti. Na trenutak nastajanja takve misli nemamo gotovo nikakav utjecaj, ali to nije razlog da dozvolimo sumnji da nas uvjeri u nešto što nije istina – a to je da nismo dovoljno dobri ili sposobni uhvatiti se u koštac sa stvarnošću i problemom koji je uzrokovao sumnju.

𝑵𝒂š𝒆 𝒏𝒂𝒋𝒋𝒂č𝒆 𝒐𝒓𝒖ž𝒋𝒆 𝒊 𝒏𝒂š𝒂 𝒏𝒂𝒋𝒗𝒆ć𝒂 𝒔𝒍𝒂𝒃𝒐𝒔𝒕 𝒋𝒆 𝒖𝒑𝒓𝒂𝒗𝒐 𝒏𝒂š 𝒗𝒍𝒂𝒔𝒕𝒊𝒕𝒊 𝒖𝒎.

Nevjerojatna sposobnost ovog savršenog “osobnog računala” je da može u trenutku pohraniti cjelokupno iskustvo događaja koji je izazvao reakciju u nama – u našem unutrašnjem svijetu koji je jedini mjerodavan i za nas realan. Takva će misao u sekundi postati dio “softvera” koji može godinama utjecati na svaku odluku koju će um kreirati – problem je u tome što je svaka odluka uvijek rezultat prošlih iskustava i kao takva je podložna velikoj grešci. Ovaj moćni mehanizam pohranjivanja iskustava posljedica je nesvjesnog usmjeravanja naše pažnje na taj događaj – poput snopa ručne baterije koji osvjetljava samo ono što se u tom trenutku nalazi pred njim.

𝑱𝒆𝒅𝒏𝒐𝒎 𝒑𝒐𝒉𝒓𝒂𝒏𝒋𝒆𝒏𝒐 𝒊𝒔𝒌𝒖𝒔𝒕𝒗𝒐 𝒑𝒐𝒔𝒕𝒂𝒋𝒆 𝒏𝒆𝒔𝒗𝒋𝒆𝒔𝒏𝒊𝒎 𝒅𝒊𝒋𝒆𝒍𝒐𝒎 𝒔𝒗𝒂𝒌𝒆 𝒃𝒖𝒅𝒖ć𝒆 𝒐𝒅𝒍𝒖𝒌𝒆 𝒌𝒐𝒋𝒖 𝒖𝒎 𝒅𝒐𝒏𝒐𝒔𝒊 𝒖𝒎𝒋𝒆𝒔𝒕𝒐 𝒏𝒂𝒔 𝒊 𝒏𝒖𝒅𝒊 𝒏𝒂𝒎 𝒌𝒂𝒐 𝒈𝒐𝒕𝒐𝒗𝒐 𝒓𝒋𝒆š𝒆𝒏𝒋𝒆.

Najlakši je primjer strah od psa koji imamo ako nas je napao pas kad smo bili mali. Ako ne shvatimo način na koji naš um kreira misli i donosi odluke, osuđeni smo na život pun patnje, straha i neizvjesnosti. Kako se onda postaviti u situacijama u kojima se sumnja uvlači u naš život? Jedna od metoda koju koristim je tzv. Škrinja s blagom.

𝑺𝒗𝒂𝒌𝒊 𝒑𝒖𝒕 𝒌𝒂𝒅 𝒎𝒊 𝒔𝒆 𝒅𝒐𝒈𝒐𝒅𝒊 𝒏𝒆š𝒕𝒐 𝒅𝒐𝒃𝒓𝒐 𝒊 𝒍𝒊𝒋𝒆𝒑𝒐 𝒛𝒂𝒑𝒊š𝒆𝒎 𝒕𝒐 𝒏𝒂 𝒎𝒂𝒍𝒊 𝒌𝒐𝒎𝒂𝒅𝒊ć 𝒑𝒂𝒑𝒊𝒓𝒂 𝒊 𝒖𝒃𝒂𝒄𝒊𝒎 𝒖 𝒔𝒗𝒐𝒋𝒖 Š𝒌𝒓𝒊𝒏𝒋𝒖 𝒔 𝒃𝒍𝒂𝒈𝒐𝒎.

Kad ostvarim neki poslovni uspjeh, doživim novo iskustvo, realiziram novu ideju, napravim istu stvar – uzmem mali komadić papira, zapišem to i stavim u svoju “škrinju”. S vremenom će se i u vašoj “škrinji” početi pojavljivati sve više “blaga” – sve više malih, pozitivnih informacija koje pričaju potpuno drugu priču o vama od sumnje u vlastite sposobnosti.

𝑷𝒐𝒏𝒆𝒌𝒂𝒅 𝒋𝒆 𝒅𝒐𝒗𝒐𝒍𝒋𝒏𝒐 𝒅𝒂 𝒔𝒂𝒎𝒐 𝒃𝒂𝒄𝒊𝒎 𝒑𝒐𝒈𝒍𝒆𝒅 𝒏𝒂 𝒔𝒗𝒐𝒋𝒖 “š𝒌𝒓𝒊𝒏𝒋𝒖” 𝒊 𝒑𝒐𝒕𝒗𝒓𝒅𝒊𝒎 𝒔𝒆𝒃𝒊 𝒅𝒂 𝒋𝒆 𝒔𝒂 𝒎𝒏𝒐𝒎 𝒂𝒑𝒔𝒐𝒍𝒖𝒕𝒏𝒐 𝒔𝒗𝒆 𝒖 𝒓𝒆𝒅𝒖, 𝒂 𝒑𝒐𝒏𝒆𝒌𝒂𝒅 𝒊𝒔𝒕𝒓𝒆𝒔𝒆𝒎 𝒔𝒗𝒆 𝒑𝒂𝒑𝒊𝒓𝒊ć𝒆 𝒊 𝒌𝒓𝒆𝒏𝒆𝒎 𝒊𝒉 č𝒊𝒕𝒂𝒕𝒊 𝒓𝒆𝒅𝒐𝒎.

Osjećaj je uvijek dobar. PS Nedavno sam napunio do vrha svoju Škrinju s blagom i sad tražim veću. Sumnja nema šanse!
Share This