SVATKO ŽELI BITI HEROJ SVOJE PRIČE

by | Apr 21, 2021 | POSLOVNO | 0 comments

Izbornik

Kategorije

SVATKO ŽELI BITI HEROJ SVOJE PRIČE

Jeste li znali da samo danas u samo tjedan dana izloženi istoj količini informacija koju je čovjek prije 100 godina dobio u cijelom životu!?Namjerno sam napisao da smo “izloženi” informacijama, a ne da smo ih primili.

Razlog je u tome što se mozak se kao organ nije drastično razvio u proteklih nekoliko tisuća godina, ali se svijet oko nas drastično promijenio.

Suvremeni je čovjek razvio frontalne režnjeve mozga koji su zaduženi za percepciju okolne stvarnosti, upravljanje govorom i memorijom, izražavanje emocija, volje i motivacijsko djelovanje.

Prefrontalni korteks odgovoran je za sposobnost osobe da uči, oblikuje karakteristike ponašanja, razmišljanje, kognitivne funkcije i za socijalizaciju.

“𝑷𝒓𝒐𝒃𝒍𝒆𝒎” 𝒔𝒖𝒗𝒓𝒆𝒎𝒆𝒏𝒐𝒈 č𝒐𝒗𝒋𝒆𝒌𝒂 𝒋𝒆 𝒖 𝒕𝒐𝒎𝒆 š𝒕𝒐 𝒕𝒂𝒋 𝒅𝒊𝒐 𝒎𝒐𝒛𝒈𝒂 𝒌𝒐𝒋𝒊 𝒖 𝒑𝒐𝒋𝒆𝒅𝒏𝒐𝒔𝒕𝒂𝒗𝒍𝒋𝒆𝒏𝒐𝒎 𝒔𝒎𝒊𝒔𝒍𝒖 𝒔𝒍𝒖ž𝒊 𝒛𝒂 𝒓𝒂𝒛𝒎𝒊š𝒍𝒋𝒂𝒏𝒋𝒆, 𝒏𝒆 𝒎𝒐ž𝒆 𝒐𝒃𝒓𝒂𝒅𝒊𝒕𝒊 𝒗𝒆𝒍𝒊𝒌𝒖 𝒌𝒐𝒍𝒊č𝒊𝒏𝒖 𝒊𝒏𝒇𝒐𝒓𝒎𝒂𝒄𝒊𝒋𝒂 𝒖 𝒓𝒆𝒂𝒍𝒏𝒐𝒎 𝒗𝒓𝒆𝒎𝒆𝒏𝒖.

Ili da to pojasnimo jednostavnim primjerom – zamislite si da vaš pacijent trči na sobnoj traci velikom brzinom. U trenutku kad više ne može i jedino o čemu razmišlja je kako sići sa trake, prilazite mu i predlažete mu svoj plan terapije, koji mu još k tome i detaljno usmeno pojašnjavate.

Upravo se tako “osjeća” naš mozak, koji je od trenutka kad otvorimo oči doslovce bombardiran informacijama koje dolaze s mobitela, TV-a i svih drugih medija kojima smo stalno izloženi.

Koji je onda način da dopremo do pažnje pacijenta koji je pred nama, a čiji se mozak ne može obraniti od poplave informacija?

Jeste li primjetili da kad odete u kino, odličan film će vam zaokupiti pažnju u tolikoj mjeri da počnete proživljavati sve što se dešava glavnom junaku?

Moć dobre priče i načina kako su je redatalj i glumci ispripovjedali, uvući će na dva sata sve gledatelje u izmišljeni filmski svijet.

𝑵𝒐, 𝒕𝒐 𝒏𝒊𝒋𝒆 𝒔𝒂𝒎𝒐 𝒛𝒃𝒐𝒈 𝒐𝒅𝒍𝒊č𝒏𝒆 𝒑𝒓𝒊č𝒆 – 𝒌𝒍𝒋𝒖č𝒂𝒏 𝒋𝒆 𝒏𝒂č𝒊𝒏 𝒌𝒂𝒌𝒐 𝒔𝒎𝒐 𝒑𝒓𝒊č𝒖 𝒊𝒔𝒑𝒓𝒊č𝒂𝒍𝒊. 𝑲𝒍𝒋𝒖č𝒂𝒏 𝒋𝒆 “𝒔𝒕𝒐𝒓𝒚𝒕𝒆𝒍𝒍𝒊𝒏𝒈”.

Postoje stroga pravila i recepti po kojima se pišu scenariji za hollywoodske blockbustere.

Glavni junak je uvijek u nepovoljnoj poziciji na početku priče i u nekom trenutku susreće “vodiča” – osobu ili događaj, koji će u njemu probuditi njegove stvarne moći.

Naš heroj ne bi bio to što je bez “negativca” koji ga čini herojem i bez problema koji se na početku priče čine nesavladivim.

Ali uz pomoć vodiča i kroz vlastitu unutrašnju borbu, naš će heroj na kraju pobijediti negativca i transformirati se u bolju verziju sebe.

Ovaj brzi recept neodoljivo podsjeća na dolazak pacijenta u ordinaciju.

𝑨𝒌𝒐 𝒔𝒂𝒗𝒍𝒂𝒅𝒂𝒕𝒆 𝒖𝒎𝒊𝒋𝒆ć𝒆 𝒑𝒓𝒊𝒑𝒐𝒗𝒋𝒆𝒅𝒂𝒏𝒋𝒂 𝒊𝒎𝒂𝒕𝒊 ć𝒆𝒕𝒆 𝒎𝒐ć𝒏𝒐 𝒐𝒓𝒖ž𝒋𝒆 𝒅𝒂 𝒊𝒔𝒑𝒓𝒊č𝒂𝒕𝒆 𝒑𝒓𝒊č𝒖 𝒌𝒐𝒋𝒖 ć𝒆 𝒗𝒂š 𝒈𝒍𝒂𝒗𝒏𝒊 𝒋𝒖𝒏𝒂𝒌 č𝒖𝒕𝒊 𝒖𝒔𝒑𝒓𝒌𝒐𝒔 𝒑𝒐𝒑𝒍𝒂𝒗𝒊 𝒊𝒏𝒇𝒐𝒓𝒎𝒂𝒄𝒊𝒋𝒂.𝑺𝒗𝒊 ž𝒆𝒍𝒊𝒎𝒐 𝒃𝒊𝒕𝒊 𝒉𝒆𝒓𝒐𝒋𝒊 𝒔𝒗𝒐𝒋𝒆 𝒑𝒓𝒊č𝒆.

Share This